Septiktank mm, Maxi 999, ev. flera. (990503)

Toalettavfall har en benägenhet att orsaka förkalkningar som kan sätta igen ventiler osv. Kulventilerna kan gå trögt eller fastna. Avloppsventilerna, en huvudventil och en avluftningsventil för Maxi 999 sitter nära vattenlinjen. Speciellt huvudventilen är nära vattenlinjen. Om båten är tungt lastad kan det alltså vara riskabelt att lossa dem med båten i sjön, även om en expert i Mariestad, där de gjorde båten har försäkrat att ventilen ligger över vattenlinjen. Skulle det trots allt vara nödvändigt att demontera huvudventilen, bör man nog kränga båten med spinnakefallet med båten avfendrad mot en kaj för sökerhets skull.

Så, om denna ventil kärvar skall man nog i första hand försöka få loss den utan demontering. Bl.a är det ju så att ventilen sitter rätt svårt till på 999:an. Fästskruven för handtaget lossnar lätt, och utrymmet medger inte att man drar fast den. Det är rekommenderas att byta krysspårsskruven (M6) till dito med sexkanthuvud, som man kan dra åt med en fast liten nyckel från sidan, som förebyggande åtgärd.

Om ventilen går alltför trögt eller sitter fast kan man försöka använda ättika och en kraftig varmluftspistol för att få loss den. Värm en stund, prova sedan att få ventilen att röra sig. Hjälper det inte, värm lite längre och försök igen. Använd bara försiktigt våld, annars skadas handtag/ventilspindel. Alltför mycket värme kan skada ventilens mjuktätning, så arbeta med succesivt ökande värme. Så fort ventilen rör sig, rör den fram och tillbaka, och häll igenom ättika, som löser kalkavlagringar. När ventilen är någorlunda loss, spola omväxlande vatten genom den för att skölja ut ättika och avlagringar.

Enligt vissa källor skall ättika i länngden vara fientligt mot mässing, så även om man kan använda det ibland, bör man skölja ut det efteråt.

Efterskrift:

Det visade sigsenare, att efter åtgärderna ovan läckte ventilen, så att septiktanken sakta tömdes på allt flytande och det fasta blev fastare. Så byte av tömningsventilen blev nödvändigt, och gjordes på land. Bytet gick relativt enkelt, men först när varmluftspistolen användes för att mjuka upp slangen och den tätningsmassa som använts för gängorna. Som ny tätningsmassa användes sikaflex, och det har hittills fungerat bra, inget läckage eller lukt.

/Magnus Sterky