Aktern, vågskvalp, Maxi 999, 33. (040202)

Som ägarna till 999 och 33 säkert vet, orsakar vågor som kommer in akterifrån en del oväsen eftersom ytan ovanför vattnet är plan och horisontell. Detta har åtgärdats på 1000 och 34 genom en annan bottenform vid vattenlinjen och strax över.

En ägare till en 33:a har själv åtgärdat detta genom att:

Det synes ha fungerat bra, men det bör finnas god möjlighet att förtillverka någon form av delar som underlättar att få det snyggt och bra. Man kan tänka sig att fylla ut den konkava skrovkurvan i aktern en hel del. Detta skulle även ge fördelen att bärigheten i aktern ökas så att båten inte sätter sig när man utnyttjar de stora stuvfacken akterut.

I figuren ovan är skrovets spant röda. De streckade linjerna visar ungefärligt hur den tänkta bottenformen skulle se ut.

Såhär ungefär gjorde Maxi 33 - ägaren med sin akter, mera i detalj, om jag kommer ihåg berättelsen rätt:

1) Ta bort rodret
2) Klistra på en bit plywood på akterspegeln som gör formen lite V-formad, sänk mittpunkten c:a 8 cm
3) Använd raka träplankor som linjaler, och måtta från den nya akterspegeln med dem så att de tangerar skrovlinjerna förut. Markera var tangentpunkterna är. Snåla in en aning mot konkav linje i området där nedre dekorranden sitter, så behöver du inte jobba med friborden över denna dekor, vilket gör att det blir mindre känsligt med finishen på den slutliga ytan.
4) Nu vet du vilken yta där du skall slip-rugga gelcoaten för att kunna limma dit divinycell. Dessutom vet du var du slipar bort gelcoaten helt, så det nya ytter-skiktet får fäste direkt i gamla laminatet.
5) Slipa
6) Plasta en rörformig fördjupning under roderlagret på sådant djup som ansluter till det djup du bygger ned (max c:a 7 cm får det vara) . Rodret skall kapas så mycket i överkant, man bör kolla med en liten metalldetektor innan hur högt upp i rodret som övre förstyvningsjärnet sitter, man skall inte sänka botten mer än vad man kan kapa rodret...
7) limma dit diviny- eller bonocell på hela den yta som skall sänkas. 33-ägaren använde bonoccell, för det fanns skivor av en tjocklek som räckte utan att lägga dubbla lager skivor.
8) limma grovt sandpapper på plankor och (med en kompis) slipa ned skumskivorna till önskad bottenform.
9) plasta med mattor etc.
10) spackla med mikroballongspackel
11) slipa
12) lägg på gelcoatspackel / topcoat. Det som är under vatten kan spacklas direkt med t.ex. Hempels epoxyspackel.
13) slipa, polera.

/Magnus Sterky